måndag 19 november 2012

Margot - Bengt Ohlsson




Det här är ett porträtt av Margot Wallström och inte en regelrätt biografi. Det är en kort bok,104 sidor. Den prisbelönte författaren och journalisten/kolumnisten Bengt Ohlsson har med sin speciella, nästan stilbildande skola att skriva egensinniga texter alá talspråk, tagit sig an en närmast ikonliknande politiker som ”alla” hoppats skulle frälsa socialdemokratin förr eller senare.
Han har lyckats göra ett  eftersinnande porträtt och underordnat sig huvudpersonen utan att göra avkall på sin speciella stil. Boken rör sig på tre scener med många repliker tagna från bandinspelningar. Han har besökt och följt henne under någon vecka i New York där hon arbetat som FNs speciella sändebud för övergrepp,särskilt systematiskt sexuellt våld i samband med krig och konflikter. Sedan har han följt henne på hemmaplan såväl i födelsebyn med omnejd och hemma i Värmland,träffat släkt, vänner och till slut maken. Instucket genom hela boken finns utdrag ur en officiell FN rapport över en massaker på en stadion i Guinea 2009 där män,kvinnor och barn våldtogs,dödades och begravdes i direkt anslutning. Utdragen  lämnas helt utan kommentarer. Varför det? Kanske för att det inte behövs. Det visar direkt vilket svårt och viktigt uppdrag Margot Wallström hade och rapporttexten bildar en nödvändig fond när sedan vardagsarbetet i förhandlingsrummen skildras. Det arbetet skildrar han skickligt och personligt. Med några pennstreck tecknar han känsligt och träffsäkert miljöerna och människorna i FN och New York. Han får oss att uppleva den starka utstrålning som uppenbarligen ”Margot” har och hur hon med sin ”närvaro” får saker att fungera. Det är ett svårt jobb,ensamt men självvalt. Maken följde inte med från Bryssel,var inte inblandad i beslutet utan återvände till hemmet i Sverige. Man anar påfrestningar i äktenskapet men vi slipper krypa under skinnet. Just här känns det hur professionellt författaren närmar sig människor. Inga överord, inga sensationer,vi förstår ändå. Det här gäller också besöken hos släkt,vänner och maken. Det finns gott om bekymmer,sjukdom,missbruk och egna upplevelser från tidigare relationer med misshandel mm. .Skildringen är mänsklig. Så här kan det bli i många familjer utan att man behöver göra det till skelett i garderoben som ska tas fram för att skärskådas ytterligare. Pappa och mamma och en stor syskonskara gav ändå en trygg bas att utgå ifrån.
Fru Eld och herr Vatten har vänner kallat det äkta paret och här kommer inga invändningar från den porträtterade..
Vem är hon och varför har hon hela tiden sagt nej till att återvända som räddaren i nöden (till partiet)?
Bengt Ohlsson frågar och frågar. Till slut  kommer kanske svaren: hon ville inte tillräckligt mycket. Hon känner igen sin enorma tävlingsinstinkt och lust men också att hon inte riktigt vill ge allt, precis som  sin  pappa som älskade att tävla i allt men tröttnade i slutändan. Det var inte värt ansträngningen.
Hon har svårt att tycka illa om människor. Det ska mycket till innan hon blir arg (undantag finns som tex riksbuffeln GP som beskrivs ganska ingående). Snärjer du dina medmänniskor med fina silkestrådar likt en kokong med din charm och vänlighet så att dom sitter fast och får du dom dit du vill på det sättet frågar författaren till slut. Hennes mörka ögon blixtrar till av intresse och dröjande svarar hon: ja,så kan det vara ,så kan det faktiskt  vara.

”Margot” lär ha tillkommit efter att författaren blev tillfrågad av huvudpersonen vid  en bokmässa  för ett par år sedan om han ville skriva en bok om henne.
Blev det som hon hoppats,trodde? Vad ville hon?
Det blev ingen biografi, ingen politisk analys. Det blev ett mänskligt porträtt av en intressant och fascinerande person. Det räcker gott.

                                                                        Olle Broström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar