fredag 16 november 2012

Gustavs grabb - Leif GW Persson.




Det här är Leif GW Perssons memoar som är en ärlig och oförsonlig uppgörelse med modern, den ständigt inbillade sjuka, kärleken till fadern  och beskrivningen av sin egen klassresa.
Berättelsen genomsyras av en vilja till uppriktighet, undvikande av tillrättalägganden, inte alltid balanserad men alltid uppriktig.
Uppväxten är skildrad med kraft,  känsla och detaljrikedom där samhörigheten med pappa Gustav löper som en röd tråd.
Början på klassresan i läroverket, sommarjobben med en del avancerade lagöverträdelser beskrivs rättframt. Förklaringarna är inte helt lätta att förstå,jo kanske, pengarna som behövs för den påbörjade klassresan är en nödvändighet.
Fortsättningen genom livet och karriären ger bilden av en rikt begåvad person som drivs av sin ångest och där själdestruktiviteten stannar upp först när döden gör sig påmind för att sedan fortsätta på halvfart (nykter halva året, berusad den andra halvan).
Hans välkända röst hörs i språket som balanserar på gränsen till tröttande jargong där den tvärsäkra reduktionismen vägs upp av allt självtvivel och en vilja att försöka förstå sig själv.
Persongalleriet är intressant från barn och ungdomskamrater, politiker, journalister och nära vänner inte minst hans senaste (sista?) Kim (som jag själv känner till ganska väl och träffat vid flera tillfällen ). Han, liksom författaren satte alltid själv dagordningnen i kontakten med andra människor och det eventuella lyssnandet var sparsamt eller åtminstone välkamouflerat.
Geijeraffären är en dramatisk och bra beskrivning av politikens cynism och offer där författaren är huvudperson.
Det här är en mycket läsvärd bok skriven av en  begåvad och olycklig människa som kanske ändå  till slut funnit och accepterat sig själv som han är.

                                                     Olle Broström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar