tisdag 13 november 2012

Varför håller man på? - Fredrik Sjöberg.



 
Fredrik Sjöberg( mannen bakom "Flugfällan") skriver som ingen annan och han skriver om saker som få andra gör. Språket är resonerande. Han resonerar både med sig själv och läsaren. Språket slingrar sig fram, går gärna ut i stickspår (som vårt sätt att tänka) för att komma tillbaka till huvudspåret. Det känns inte affekterat utan tycks spegla hans förmåga och glädje att skildra vår pluralistiska värld. Allt är inte så enkelt, helt enkelt. Det blir intressant. Det känns berikande.
Med tonvikt på enskilda människor (ett enormt persongalleri träder  fram i essäerna), ibland nära, som i en kärleksfylld essä om sin pappa eller människor ur historien som på något sätt dykt upp på hans upptäcktsfärd. Djupa naturvetenskapliga kunskaper med biologi som huvudämne, konst och kulturintresse blir en stabil plattform att stå på för författaren när han söker sig vidare.
Myriader av detaljer, fakta, personer tas fram för att intressera läsaren, också, och inte för att imponera och inte för att trycka ner i halsen på oss. De nästan encylopediska kunskaperna är roliga att ta del av. Vi får vara med, bli nyfikna och reflektera. Här sväljs ingenting utan vidare utan det vrids och vänds ett varv till. Det är uppfriskande. Jämför hur vi blir tilltalade i texter av J. Myrdal, L. Gustavsson, S. Lindqvist och P. Wästberg m.fl. Det är skillnad!
Under den lite försynta ytan bubblar en bitsk iaktagelseförmåga som gör att beskrivningar av skeenden i historien blir underhållande (och lärorika) som i essän om den svenska antikärnkraftsrörelsen. Anspråksfullhet blir skärskådat med ett ibland drastiskt men inte högljutt språk.
Kort sagt: här är essäer att lära sig, roas och oroas av,  skriven av någon som söker sig fram i vår besynnerliga värld. Läs dom!

                                                               Olle Broström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar