onsdag 3 juni 2015

Stockholms kärlek - en bok om Hjalmar Mehr - Björn Elmbrandt.




Kommunalpolitik i Stockholm och dess utövare låter inte som ett ämne som lockar till streckläsning. Björn Elmbrandt, mångårig politisk journalist och kommentator, har lyckats med detta i en rappt skriven bok,  väl dokumenterad och med en kunnig analys.
Hans egen fascination av Hjalmar Mehr , Stadshusets starke och kontroversielle borgarråd ,"operator"mm. under mer än 30 år, smittar av sig.
Bilden tecknas av en intensiv, kampglad, stridsberedd, fysiskt liten man, med en " exotisk" bakgrund. Han präglades av rysk-judiska föräldrar med radikal marxistisk åskådning som flytt undan tsar Rysslands progromer och nått Sverige något decennium före oktoberrevolutionen. I barndomshemmen ( man flyttade ofta i Stockholm på den tiden) växte Hjalmar upp i en knapp ekonomisk miljö men rik på ryska emigranter på genomresa till andra delar av Europa och övriga världen (inklusive Lenin som satt i köket och diskuterade med föräldrarna !). Ett livslångt intresse för litteratur,historia ,teater präglade honom som en kraftfull intellektuell person som det var roligt att prata med (om man inte var politisk motståndare !). Han hade många öknamn där" enmansdemokraten" var ett av de mildare och "den lille fan" var i starkaste laget.

Hans politiska och tjänstemannakarriär ( han slutade som landshövding i Stockholm) tecknas ingående och i detalj. Hjalmar Mehrs testamente är långt mer innehållsrikt än almarna i Kungsträdgården och rivningen av City som han blivit ihågkommen för. Han genomförde bl.a. tunnelbanebygget,drev igenom bostadsbyggandet i miljonprogrammet,införde 50kortet , byggde Kulturhuset och skapade en nationell plan för hur skärgårdarna i Sverige skulle få en framtid.Dessutom var han engagerad i en rad sociala frågor.m
Som marxist,demokrat, politiskt fingertoppskänslig, väl påläst inför politiska debatter, noggrann med detaljer och med en tröttande envishet och aggressivitet var han en formidabel kraft för motståndare ( och medarbetare!). Han betalade ett högt pris för sin arbetsnarkomani med en vacklande hälsa de sista tjugo åren av sitt liv med diabetes, hjärtproblem ( en första hjärtinfarkt före fyllda 50) och dog redan vid 69 års ålder. Han kände sig då bortglömd och misshandlad av media något som han säkert bidrog till själv med sin personlighet.

Privat levde han enkelt i ett livslångt äktenskap med sin 10 år yngre tyskjudiska hustru Liselotte som själv dock hade en 17 år lång kärleksrelation med Ilja Ehrenburg, ryskjudisk författare, konstnär, poet och  med en nära relation till Stalin! Liselottes och Iljas täta relation där de träffades på möten i Europa och Liselottes återkommande resor till Moskva tre ,fyra ggr årligen gav Säpo kalla kårar men ngt spioneri framkom aldrig.
Relationen skedde med Hjalmars goda minne och Ehrenburg umgicks i familjen och  relationen upphörde först vid poetens död vid 76 års ålder.
Sommarstugan och trädgården  med blomsterodlingar på Adelsö var Hjalmars reträttplats där han också dog ensam julhelgen 1979.

Björn Elmbrandt tecknar bilden av en komplex man i en komplex politisk värld där betydelsen av kunskap och begåvade välutbildade tjänstemän som medarbetare  inte har lyfts fram så tydligt förut. Att mannen med fingertoppskänslan tappade den egenskapen  i avgörande skeden sent i karriären bidrog till det kritiska eftermälet  som de högljudda dåvarande opinionsbildarna inom och utanför media gav honom. Boken ger en välbehövligt  fördjupad bild av den fascinerande människa Hjalmar Mehr uppenbarligen var och den livsgärning han utförde.

                                          Olle Broström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar